W dzisiejszych czasach każdy chce być zdrowy.
Ludzie coraz więcej uwagi poświęcają swojemu odżywianiu i zdrowemu stylowi życia. W mediach ciągle mówi się o konsekwencjach nadwagi i otyłości, cukrzycy i o tym jak ważna jest odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne, ponieważ zapobiega wielu chorobom. Również lekarze coraz częściej doceniają wartość odpowiedniej dietoterapii związku z profilaktyką i leczeniem różnych jednostek chorobowych.
W internecie, aż roi się od dużej ilości porad na temat zdrowego odżywiania. Bardzo często jest tak, że każdy dietetyk i doradca żywieniowy mówi zupełnie co innego np. niektórzy dietetycy mówią, że warto odstawić gluten, bo jest nam niepotrzebny i szkodzi naszemu zdrowiu, a inni mówią, że jeżeli nie ma konkretnych wskazań chorobowych (celiakia, nietolerancja glutenu), to nie ma potrzeby, aby wykluczać gluten z naszej diety. Można się pogubić wśród tych wszystkich porad.
Jeżeli interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz poznać więcej informacji na ten temat, a także planujesz przyszłości pracować jako dietetyk, to polecam Ci kurs z zakresu dietetyki i zdrowego żywienia.
Warto iść na kurs na którym zostanie Ci przekazana rzetelna wiedza w zgodnie z najnowszymi wynikami badań naukowych.
Na naszym kursie poznasz podstawy dietetyki m.in. budowę układu pokarmowego, charakterystykę składników odżywczych, planowanie jadłospisów dla różnych jednostek chorobowych), anatomię i fizjologię człowieka, a dodatkowo poznasz rodzaje masażu, techniki poślizgowe oraz rodzaje sprzętu używanego w SPA i w salonach masażu. Także oprócz wiedzy z zakresu dietetyki będziesz miał podstawy odnowy biologicznej.
Jakie cechy powinien posiadać dietetyk?
Dietetyk powinien umieć słuchać swoich pacjentów , aby móc dojść do przyczyny ich problemów związanych z odżywianiem i skutecznie im pomóc. Ważne jest również branie pod uwagę upodobań kulinarnych pacjentów (oczywiście w rozsądnych granicach). Pamiętajmy, że dieta ma być dla pacjenta nowym początkiem i motorem do zmian, a nie przykrym obowiązkiem lub nawet karą. Umiejętność współpracy z innymi specjalistami (np. z lekarzami).
Trzeba pamiętać, że dietetyk nie jest lekarzem i nie może podważać jego diagnoz i podjętych decyzji dotyczących leczenia. Nie może np. samodzielnie i bez wiedzy lekarza odstawić pacjentowi leków. Każdy z tych zawodów ma swój zakres wiedzy, ale można wzajemnie się uzupełniać dla zdrowia pacjenta.
Elastyczność.
Przy układaniu jadłospisów trzeba brać pod uwagę styl życia danego pacjenta (jaki ma tryb pracy, jaki rodzaj aktywności fizycznej lubi uprawiać czy ma w najbliższym czasie wesele lub inną uroczystość rodzinną itp.)
Do tych (i jeszcze innych) czynników trzeba dostosować jadłospis. Może być konieczna modyfikacja tego jadłospisu, przecież wiadomo, że pacjent nie będzie jadł wciąż tego samego. Trzeba też brać pod uwagę ograniczenia finansowe podopiecznego i jadłospis zaplanować tak, aby np. cały bochenek chleba czy kilogram kupionych pomidorów został wykorzystany.
Sprawdź nasze propozycje szkoleń przez internet!
(kliknij w baner, aby dowiedzieć się więcej informacji)
Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty! 🙂